duminică, 4 octombrie 2009

Steaua, iubită de 44% dintre români!


Steaua este echipa preferată a românilor amatori de fotbal, Gigi Becali este perceput ca fiind cel mai influent, dar şi cel mai corupt personaj implicat în fotbalul local, iar 86% din cetăţeni cred că există corupţie în sportul cu balonul rotund.


Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), al fostului senator PSD Vasile Dancu, în septembrie 2009, pe un eşantion de aproape 2000 de persoane, arata că 37% dintre bărbaţi şi 8% dintre femei sunt foarte interesaţi de fotbal, că majoritatea celor pasionaţi au studii medii şi provin din mediul urban, iar cei mai mulţi suporteri se regăsesc în sudul ţării, se spune în ziarul Gândul.



Potrivit studiului, deşi este asociat cu violenţa, nu fotbalul aduce violenţa în societate, aceasta fiind o consecinţă a unor factori precum modificarea modului de formare şi redistribuire a veniturilor, extinderea fenomenului sărăciei, nesiguranţa locului de muncă şi a lipsei de perspective.

Dintre cei 66% care au spus că sunt interesaţi de fotbal, 92% au o echipă preferată din România.

Echipele din Capitală ocupa lejer prima poziţie la capitolul fani: Steaua 44%, Dinamo 16%, iar Rapid 7%. Un amănunt interesant este că majoritatea repondenţilor, indiferent de echipa cu care ţin, percep Dinamo ca principală rivală (41%).

Când vine vorba de performanţe, aproximativ 60% dintre microbişti îl consideră pe Gică Hagi cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, în timp ce Mircea Lucescu este considerat cel mai bun antrenor român, cu 36% din voturi.

Dacă în ceea ce priveşte numărul de suporteri,echipele din Bucureşti domină, când vine vorba de prezenţa pe stadion provincia ocupă primele poziţii. Poli Timişoara are în medie cei mai mulţi spectatori pe meci (13804), fiind urmată de Steaua (12.318), Universitatea Craiova (10794) CFR Cluj (9544) şi Politehnica Iaşi (6294).

Ceea ce lipseşte cu desăvârşire în România sunt politicile de fidelizare a suporterilor şi de diversificare a lor, realizate de cluburi sau chiar de federaţie, politici faţă de suporteri sau spectatori, în general, remarca studiul IRES.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu